Processen att försöka framställa kända ädelmetaller som till exempel guld genom att blanda flera olika ämnen kallas för alkemi och var särskilt populärt under medeltiden. Alla försök att framställa guld har dock misslyckats och faktum är att om det skulle lyckas kommer guldet att tappa sin höga status som värdefull metall.

Guld har tidigare använts som betalningsmedel och guld var också länge knutet till den amerikanska dollarn genom det så kallade Bretton Woodssystemet som innebar en mer stabil valutamarknad och att risken för devalvering minskade betydligt vilket var fördelaktigt för internationell handel. Som en följd av det för USA dyrbara Vietnamkriget upphörde systemet 1973. Guld är dock fortfarande en stabil investering eftersom värdet på guld är beständigt och inte åker upp och ner som aktier eller kryptovalutor. Guld passar för både privatpersoner och företagare som söker en trygg investering. Många företagare vill också bygga upp en trygghet med ett stabilt kassaflöde för att inte riskera att missa betalningar till Skatteverket och leverantörer. För att alltid ha en välfylld kassa är factoring en bra lösning när kassan sinat. På fakturino.se kan du enkelt och kostnadsfritt jämför vilket factoringföretag som kan ge dig de bästa villkoren när du vill sälja dina fakturor.

Myten om evig rikedom genom att skapa guld

Många har försökt att skapa sig en rikedom genom alkemi men hittills är det inte någon som har lyckats framställa guld. Fortfarande är därför guld ett unikt grundämne som kan hittas i form av korn och klumpar i berggrunden och i viss typ av jord. Om någon mot förmodan skulle lyckas med framställning av guld skulle mängden guld öka explosionsartat vilket i sin tur skulle leda till en rejäl minskning av guldets värde. Kanske skulle guldet i sådant fall bli som silverpriset eller ännu lägre beroende på hur lätt framställningen av guldet är. Att lägga tid på att försöka framställa guld är med andra ord en meningslös syssla men däremot kan skickliga guldsmeder tjäna pengar på att förädla guldet genom att skapa vackra smycken och sälja till höga priser. Brudpar och andra som vill ge en kärleksgåva till någon de älskar betalar gärna dyrt för att få ett unikt guldsmycke.

Stigande guldpris

Guldets värde är visserligen stabilt men ändras trots allt en del beroende på hur världsekonomin ser ut. I oroliga tider är det många som väljer att investera sina pengar i guld istället för i aktier på börsen vilket leder till att guldpriset stiger. Det finns också företag som tjänar på ett högre guldpris, bland annat pantbanker ökar sin omsättning när det är oroligt på börsen och i världspolitiken. Som en följd av handelskrig och Brexit-bekymmer strömmar för tillfället kunder till pantbankerna eftersom guldpriset är högt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *