Att arbeta som guldsmed kräver både kreativitet, noggrannhet, stabila händer och en stor dos finess. Med en ädelmetall som är såpass värdefull är det kostsamt att göra misstag. Vägen till en fullfjädrad guldsmed är lång, men det är inte nödvändigtvis ett yrke som kräver att du har blivit upplärd sedan barnsben – det är i själva verket ganska vanligt att guldsmeder erbjuder praktikplatser för vuxenlärlingar. Allt går att lära sig med dedikation och tålamod, så även guldsmedsyrket.

Utbildning

Den normala vägen går som i de flesta andra yrken via skolan. Det finns gymnasieskolor som erbjuder guld- och silversmide som inriktning på olika hantverksprogram. Även yrkeshögskolan erbjuder treårig guldsmedsutbildning på flera orter. En stor del av utbildningen är praktiskt lagd, men det förekommer även kurser i exempelvis CAD, företagsekonomi och gemmologi (läran om ädelstenar).

Vanliga arbetsuppgifter

De flesta som drömmer om att bli guld- eller silversmed har en kreativ ådra i sig, som de gärna vill få utlopp för. Det är så klart bra att ha sådana drömmar och ambitioner, men det kan vara bra att komma ihåg att större delen av arbetet, åtminstone de första åren, handlar om att laga och omforma smycken. Det ger en bra grund och testar samtidigt din fingerfärdighet och syn. Du behöver också bli såpass insatt i guldmetallens egenskaper att du snabbt kan avgöra om en kund kommer in med kattguld eller guld av dålig kvalitet och låg karat.

De som verkligen brinner för själva hantverket brukar nöja sig med att bara vara guldsmed. Många vill dock utforska den mer kommersiella sidan genom att starta en butik. Om det görs med korrekt planering och marknadsföring, leder det ofta till en högre inkomst. Det är så klart alltid en risk att starta eget och det passar inte alla. En god idé kan vara att först göra en budget, spara ihop pengar och sedan se hur det känns efteråt. Det är aldrig en dålig idé att ha några års erfarenhet i bagaget innan man ger sig på att starta eget i en ny bransch.

Lön och framtidsutsikt

Medellönen för en guldsmed ligger på 28 000 kronor i månaden. Det gäller dock för smeder som primärt arbetar med reparationer och andra vardagliga sysslor. Potentialen för högre lön går upp markant om du börjar tillverka egna smycken och skaffar dig ett varumärke som börjar spridas. Att arbeta som guldsmed är alltså bra balanserat på så sätt att det alltid finns grundjobb att utföra, samtidigt som drömmen om en egen smyckesverkstad är verklig för den som är duktig och vågar satsa.

Framtidsutsikterna för en guldsmed är svåra att förutspå. Smycken är en av mänsklighetens tidigaste accessoarer och jobb kommer det troligen alltid att finnas i någon mån. Är man tillräckligt hängiven och passionerad hjälper det så klart en bra bit på vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *