En guldsmed kan, sin yrkestitel till trots, arbeta med en rad olika ädelmetaller förutom guld, till exempel platina, silver och palladium. Guld i alla dess former (vitt guld, roséguld och gult guld för att bara nämna några) är dock lika populära idag som de har varit i forna tider som smycken i olika varianter, varför det är mycket vanligt att guldsmeder arbetar med just guld.

Ytterligare en sak som yrkestiteln ”guldsmed” antyder är att guldsmeder framförallt arbetar med att smida guld, och skapa smycken av ädelmetallen. Det stämmer visserligen att detta ingår i guldsmedernas arbete – de ska kunna borra, fila, löda, såga och smida guld för att skapa halsband, berlocker, ringar och armband i guld och andra ädelmetaller. Det är dock inte guldsmide som är de vanligaste arbetsuppgifterna för en guldsmed; dessa handlar istället oftast om att vårda och sköta om de smycken som deras kunder redan har. Det kan till exempel handla om att reparera kedjor i guld, att ändra storlek på ringar, att förstärka ädelstensfattningar eller sätta dit nya ädelstenar som har lossnat, att polera smyckena och att rengöra smyckena. En annan vanlig uppgift är att gravera smycken, och många vänder sig även till en guldsmed då de vill ha ett smycke värderat.goldworker_in_baghdad

Det händer dock fortfarande att kunder begär ett nytillverkat smycke – det är till exempel vanligt då de ska ordna en doppresent eller examenspresent. På grund av detta måste en guldsmed förutom de rent hantverkstekniska kompetenserna också vara en skicklig designer, och designteori ingår i yrkesutbildningen för gulsmeder i vissa länder. Andra områden som guldsmeder kan ha nytta av att utbilda sig inom är kemi, matematik, gemmologi, materialkunskap och företagsekonomi (det sistnämnda eftersom de flesta guldsmeder arbetar som egenföretagare med en egen butik och verkstad). I Sverige finns idag mellan 800 och 900 yrkesverksamma guldsmeder.

Om du har ett brådskande ärende till en guldsmed, till exempel att polera en ring inför en ceremoni eller att inhandla en gåva, men du inte har råd just nu, kan ett snabblån vara lösningen för att klara utgiften för stunden. Sedan kan du betala tillbaka lånet så snart du kan, när ceremonin är klar eller gåvan har delats ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *