Eftersom du ofta bär dina smycken nära kroppen samlar de ofta på sig smuts, svett och rester av smink och tvål. Därför kan dina smycken behöva rengöras då och då. Att rengöra dina smycken är enkelt och ofta något som du kan göra hemma. Om smycket däremot har många svåråtkomliga områden så kan du ta hjälp av en guldsmed som kan få guldet ultraljudsrengjort. Guldsmycket läggs då i ett bad som det skickas ultraljud genom, vilket rengör smycket effektivt. Ultraljudsrengöring är också ett miljövänligt sätt att rengöra dina smycken.

För att rengöra dina guldsmycken så kan du följa dessa tips:

Det enklaste sättet att rengöra guldet är med vanlig tvål eller diskmedel, vatten och en tandborste. Du kan lägga smyckena i lite varmt vatten med några droppar diskmedel i 20 minuter. Därefter tar du upp dem och låter dem torka på en handduk.

Om dina smycken är väldigt smutsiga så går det bra att använda ett rengöringsmedel med ammoniak i. Även silverputs kan användas för att rengöra guldsmycken. Om smycket har delar som är svåra att komma åt så kan du ta hjälp av en mjuk tandborste.

Woman's hands cleaning golden bracelet with a toothpaste

Guldsmycken med ädelstenar ska man däremot vara mer försiktig med. Dessa kan inte läggas i blöt då detta kan missfärga eller lösa upp stenarna. Istället kan du använda en mjuk trasa som du doppar i lite vatten och tvål eller diskmedel. Därefter torkar du av smyckena med en torr trasa.

När dina smycken väl är rengjorda så kan de behöva poleras för att bli glansiga och fina igen. Det går bra att använda i stort sett vilket milt polermedel som helst, som exempelvis silverputs, tandkräm eller putsdukar som finns att köpa hos din guldsmed.

Smycken av vitguld är ofta behandlade med rodium. Rodium är en ädelmetall som används för att göra smycket vitare och tillföra mera lyster. Detta nöts efter hand bort så det är rekommenderat att förnya behandlingen en gång om året. Du kan lämna in ditt smycke till din guldsmed för att få detta gjort. Att rodiera smycket är däremot inte nödvändigt även om många föredrar och rekommenderar att göra det. Den enda märkbara skillnaden mellan ett smycke som är rodierat och ett som inte är det är färgen. Ett smycke som inte är rodierat har en gråare färg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *