Guld är en klassisk ädelmetall som aldrig går ur tiden. Däremot kan vissa guldsmycken bli omoderna och du kanske inte använder dem längre. Istället för att låta ditt guld ligga och skräpa i byrålådan år efter år så kan det löna sig att sälja det. De som köper guldet brukar smälta ner det och göra nya smycken av det. Många nya smycken som du köper idag är faktiskt tillverkade av gammalt återvunnet guld.

Hur värderas guld?

Guld är alltid värdefullt, men priset det säljs för beror på den aktuella guldkursen. Guldkursen varierar från dag till dag och baseras på tillgång och efterfrågan. Därför gäller det att ha koll på detta innan du säljer ditt guld).

shiny gold and silver jewelery on white table

Förutom den aktuella guldkursen bestäms priset av köparen som tar ut en viss andel i vinst. Många guldköpare erbjuder bra kampanjpriser och ger hög utbetalning. Dessutom finns det köpare på nätet som kan erbjuda bättre priser då de inte är beroende av kostnaden för en fysisk butik. Att sälja guld via de köpare som finns på nätet är idag ett enkelt och tryggt sätt att få bra betalt för ditt guld.

Hur går det till att sälja guld?

Om du vill sälja ditt guld till guldköpare på internet så beställer du hem ett så kallat guldbrev via deras hemsida. Guldbrevet innehåller instruktioner om hur du går tillväga och du skickar sedan guldet som ett rekommenderat brev. Denna kostnad står ofta företaget för. När brevet kommer till företaget görs en värdering av guldet. Detta sker genom att karathalten på guldet kontrolleras genom skraptester och kungsvatten. Guldet skrapas mot en natursten och när guld fastnar på den så penslar man på kungsvatten och ser hur guldet reagerar. Olika styrkor av kungsvatten testas för att bestämma karathalten. Därefter vägs guldet på en speciell våg som är godkänd för detta ändamål. När guldets karathalt och vikt är fastställt skickas en offert till säljaren med priset.

Om säljaren accepterar offerten så sker betalningen ganska snabbt, ofta inom 24 timmar. Väljer säljaren däremot att inte acceptera priset så skickas guldet tillbaka. Säljaren har rätt att utnyttja en fem dagars ångerrätt om denne inte är nöjd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *