Ag-Au-Cu-colours-swedishRent guld har en naturlig guldfärgad nyans som i sig är väldigt vacker. Däremot passar inte rent gult till smycken särskilt bra då det är för mjukt och lätt kan få repor. För att motverka detta och göra guldet hårdare blandas det ofta med olika metaller, vilket kallas legeringar. Olika blandningar av guld gör att man kan få fram olika färger. Guld som används till smycken idag är oftast 18 karat och består av 75 % guld där de resterande 25 % består av olika metaller som koppar och silver för att ge guldet dess specifika nyans.

Populära guldfärger som används för smycken idag är oftast roséguld, vitt guld och rött guld. Det är också vanligt att blanda olika färger, som exempelvis vitt guld och roséguld i ett och samma smycke.

Vitt guld

Vitt guld eller vitguld är en blandning av 75 % guld med nickel eller palladium och möjligen silver, platina och koppar. Nickel används däremot inte längre i Sverige på grund av allergier.

Smycken som är tillverkade av vitt guld måste pläteras med rodium, vilket ofta måste appliceras igen efter ett par år.

Rött guld och roséguld

Rött guld eller rödguld är den mest populära och äldsta formen av legering. Färgen skapas genom att blanda 75 % guld med koppar och ibland en liten andel silver. Koppar ger guldet dess röda färg så ju mer koppar desto rödare nyans får guldet.

Roséguld är en variant av rött guld och skapas genom att tillsätta en högre andel silver. En vanlig legering i Sverige är 75 % guld, 8 % silver och 17 % koppar.

Gult guld och grönt guld

För att få fram en gulare färg på guldet blandar man det med mer silver och en mindre andel koppar. För det gröna guldet ersätter man istället all koppar med silver.

Blått guld

Blått guld består av guld och indium. Denna typ av förening var vanlig under 1800-talet, men är idag inte lika populär.

Lila guld

Lila guld, även kallat purpurguld är en förening av guld och aluminium. Denna typ av guld är mycket skört och brukar därför inneslutas i en annan legering precis som man gör med ädelstenar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *