Vägen till dagens tandvård har varit lång. Redan de första kulturfolken som mesopotamier, egyptier, greker och romare, alla använde de olika former av ligaturtråd av guld för att fixera tänderna vid exempelvis kindtanden eller så höll man samman äkta eller konstgjorda tänder genom att smälta guldtråd över tandkronorna. Att ha guldtänder har under de flesta epoker inte varit någonting att skämmas för utan tvärtom var bärandet av falska tänder eller spår av tandreparationer, gärna av guld, något av en statussymbol som visade att man hade råd att laga sina tänder.

Guldtänderna blev omoderna

Etruskerna var de som upptäckte att det gick bra att använda djurtänder för att göra proteser som hölls fast med guldklamrar. Under medeltiden glömdes mycket kunskap bort men mot slutet av epoken började man åter använda guld som ett effektivt utfyllnadsmaterial. Marco Polo rapporterade från sina kinaresor att folket där ofta hade sina tänder täckta av tunna guldplattor, men det kan lika gärna ha varit i dekorativt syfte. För 300 år sedan utvecklades de första porslinständerna i Frankrike och tillsammans med plasttänderna kom de sedan att tränga undan guldtänderna. Det blev också genant att visa upp sina fula och ruttnande tandgarnityr som dessutom ofta luktade väldigt illa. I vår egen tid har Niklas Strömstedt som nyligen setts i ”Strömstedts” gjort guldtanden till sitt signum.

Guldtänder moderna igen?

Sverige blev under 1600-talet något av ett föregångsland inom tandläkekonsten när kungen bestämde att alla som inte var medicinskt utbildade men som ändå sysslade med tandvård, exempelvis smeder, måste visa sina färdigheter hos Collegium Medicum, dåvarande Socialstyrelsen. Uppfinnandet av röntgenapparaten gjorde att tandläkekonsten tog ett stort kliv framåt och 1898 grundades Tandläkarinstitutet i Stockholm. Idag finns det många tandläkare Stockholm med hög kompetens men dagarna då man gärna byggde en bro av guld mellan tänderna har för länge sedan passerat och det guld som man idag oftast kan se på tänder är olika former av tandutsmyckning i guld. Men vem vet, modet går ju i cykler och kanske kommer guldtänder att åter bli högsta mode.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *